U septembru prva faza razvoja sistema za navodnjavanje

Bez autora
Jul 15 2012

U selu Kruščić kraj Kule u aprilu ove godine počela je realizacija projekta navodnjavanja. U septembru će biti završena prva faza velikog projekta razvoja sistema za navodnjavanje u Srbiji, što će omogućiti navodnjavanje novih 63.000 hektara oranica. Cilj najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u srpskom agraru je da površine pod zalivnim sistemima budu povećane na 1,1 milion hektara u narednih pet godina, sa sadašnjih 200.000 hektara. U agrarnom budžetu za te namene u 2012. izdvojeno je pet milijardi dinara, a u toku je realizacija radova na rekonstrukciji postojeće kanalske mreže za odvodnjavanje koja će biti pretvorena u dvonamenski sistem koji će služiti i za navodnjavanje.

U septembru prva faza razvoja sistema za navodnjavanjeDirektor Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Prodanović, u subotu, 14. jula 2012. godine, obišao je radove i posetio domaćine koji koriste sitem navodnjavanja u selu Kruščić kraj Kule gde je u aprilu ove godine i počela realizacija projekta navodnjavanja.

Kako je najavio Prodanović, u septembru će biti završena prva faza velikog projekta razvoja sistema za navodnjavanje u Srbiji, što će omogućiti navodnjavanje novih 63.000 hektara oranica. Cilj najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u srpskom agraru je da površine pod zalivnim sistemima budu povećane na 1,1 milion hektara u narednih pet godina, sa sadašnjih 200.000 hektara.

U agrarnom budžetu za te namene u 2012. izdvojeno je pet milijardi dinara, a u toku je realizacija radova na rekonstrukciji postojeće kanalske mreže za odvodnjavanje koja će biti pretvorena u dvonamenski sistem koji će služiti i za navodnjavanje, rekao je Prodanović.

U Vojvodini su radovi u toku na 40 lokacija, a sistemima za navodnjavanje biće obuhvaćeno ukupno 45.000 hektara na teritoriji pokrajine. U Pančevačkom ritu, na teritoriji grada Beograda, biće obuhvaćeno 16.000 hektara, a u Mačvi 1.700 hektara u prvoj fazi, istakao je on i dodao da je resorno ministarstvo spremno u ovom trenutku i za ugovaranje druge faze, s obzirom da su gotovi elaborati i projektna dokumentacija.

Prema njegovim rečima, razvoj sistema za navodnjavanje jedini je način za stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje, kako ona ne bi zavisila od vremenskih prilika, za poboljšanje prinosa i zarade poljoprivrednika, a proizvođači koji su od aprila počeli da koriste navodnjavanje već imaju koristi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik